Kalendarz smakowitych świąt

150x110

Dzień pizzy, musztardy, czekolady... oprócz uroczystości religijnych, czy państwowych w kalendarzu można znaleźć także nietypowe święta związane z jedzeniem. Niektóre z nich wiążą się z tradycjami, inne mają zaś przypominać o znaczeniu konkretnych produktów, grup artykułów spożywczych lub potraw.

Styczeń to dobry moment na planowanie, wielu z nas uzupełnia nowo zakupione kalendarze o dni szczególne, takie jak rocznice ślubu, daty urodziny znajomych, czy wakacyjny urlop. Z początkiem roku warto również sprawdzić, w jakie dni tygodnia przypadają święta lub uroczystości państwowe. Jeżeli bardzo lubimy świętować w kalendarzu możemy także zaznaczyć obchody nietypowych, często oryginalnych, a nawet śmiesznych dni. Wiele z takich wydarzeń ma związek z kuchnią.

Na poważnie
W nietypowym kalendarzu znajduje się kilka „kulinarnych świąt”, które należy traktować całkiem serio. Mają one bowiem skłonić nas do refleksji, zwrócić uwagę na potrzebę szanowania żywności.
Z powagą powinniśmy potraktować Światowy dzień żywności i walki z głodem, który przypada 16 października. Wydarzenie zostało ustanowione w 1979 roku, w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Ów dzień ma wzmacniać poczucie solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

Natomiast o tym jakim bogactwem jest szeroka dostępność produktów spożywczych (dokładniej - wyrobów rodzimych producentów) ma przypominać z kolei Dzień polskiej żywności przypadający 25 sierpnia. Święto to „powołali do życia” organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W ten sposób chcieli oni podkreślić jak ciekawą ofertę doskonałych produktów spożywczych proponują polscy producenci. - Stwierdzenie, że polski konsument ma do dyspozycji ogromny wybór produktów spożywczych różnego typu to truizm, ale na co dzień o tym zapominamy i wybieramy wciąż te same produkty. My chcemy zachęcić do poszukiwań nowych smaków, odkrywania ciekawych wyrobów polskich firm i korzystania z tego, co daje nam natura – mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Różnorodność polskich wyrobów spożywczych wysokiej jakości doskonale obrazuje zestawienie artykułów nagrodzonych certyfikatami „Doceń polskie”, przyznawanymi w ramach programu o tej samej nazwie. W ubiegłym roku, w ramach Dnia polskiej żywności blogerzy kulinarni przygotowali szereg inspirujących propozycji na dania składające się tylko z polskich produktów. Podsumowanie akcji dostępne jest na blogu W Krainie Smaku.

Osoby, które na co dzień nie jedzą mięsa swoje preferencje kulinarne mogą podkreślić kilka razy w roku - 11 stycznia przypada Dzień Wegetarian, 20 marca obchodzimy Dzień Bez Mięsa, z kolei październik to Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu, zaś 1 dzień listopada jest Światowym Dniem Wegan. Takie dni to świetny pretekst, by przygotować obiad bez kotleta, czy zrazów, a swoją dietę wzbogacić np. o kolorowe sałatki.

Należy również zwrócić uwagę na dni szczególnie poświęcone rolnictwu i płodom rolnym. Znaczenia dożynek nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, warto jednak wiedzieć, iż w niektórych regionach Polski odbywają się szczególne święta plonów. Po zbiorach jabłek, ziemniaków czy kapusty w takich miejscowościach organizowane są plenerowe imprezy i spotkania branżowe podkreślające znaczenie dominujących na danym terenie upraw. Taką genezę miały m.in. Święto Kapusty w Charsznicy, Europejskie święto jabłka w Obrazowie, Dożynki pomidorowe w Łaszkowie, czy Festiwal Sera w Lidzbarku Warmińskim.

Z przymrużeniem oka
Okazją do zajadania się słodkimi wypiekami są tłusty czwartek („święto” ruchome) oraz 11 dzień listopada, kiedy to w Poznaniu prym wiodą Świętomarcińskie rogale.

W kalendarzu nie brakuje także świąt, które możemy potraktować nie do końca poważnie. Mimo to, stanowią one doskonałą sposobność do spotkań i celebrowania jedzenia w gronie rodziny lub przyjaciół. Osoby przepadające za słodkościami powinny w specjalny sposób uczcić przypadający 12 kwietnia Dzień Czekolady. Kawosze okazję do świętowania mają z kolei 30 czerwca, zaś miłośnicy mleka mają potrójne szczęście - Dzień Mleka obchodzony jest bowiem 25 maja, 1 czerwca, jak również 4 lipca.

Jeśli nie masz pomysłu na obiad warto sprawdzić kalendarz pod względem „świątecznych” potraw. Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada 9 lutego, obiad z makaronem w roli głównej będzie idealny zwłaszcza 25 października (Dzień Makaronu). Dzień Naleśnika należy celebrować w przeddzień środy popielcowej, 4 lipca swoje święto „obchodzi” natomiast hot-dog. Tuż przed końcem roku, bo 30 grudnia, na uwagę zasługuje śniadaniowy przysmak, wtedy obchodzimy bowiem Dzień Serka Wiejskiego.

Alkohole również doczekały się swoich „świąt”, obchodzić je mogą jednak wyłącznie osoby dorosłe. 24 lipca przypada Światowy Dzień Tequili. Sierpień uznawany jest za miesiąc trzeźwości, mimo to 5 sierpnia okazję do celebrowania mają miłośnicy złocistego z pianką, wówczas obchodzi się Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. 16 sierpień to z kolei Międzynarodowy Dzień Zagrychy.

Niezależnie od naszego stosunku do nietypowych świąt, trzeba przyznać, że stanowią one ciekawy kontrapunkt dla tradycyjnych uroczystości, a przy tym przypominają o produktach spożywczych lub potrawach. W tym tkwi ich siła. To jak „uczcimy” owe dni zależy tylko od naszego wyczucia smaku i kreatywności.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.